In 1993 voltooide ik de opleiding tot beeldend therapeut. Een 4-jarige studie waarin expressie door schilderen en ruimtelijk werken centraal staat. Jarenlang was schilderen voor mij als schrijven in een dagboek. Vanaf 2011 ben ik gaan exposeren en vanaf 2018 heet mijn onderneming ´Pigment´.

Mark Rothko vormt een belangrijke inspiratiebron voor mij, naast Claudy Jongstra met haar prachtige werk van wol, gekleurd met natuurlijk gewonnen pigmenten. Het doorleefde werk van Hannelore Baron inspireert me vanwege de symboliek en het gebruik van oud hout, papier, kistjes en lijsten. Ook de satelliet en natuurfoto’s van o.a. Yann Arthus-Bertrand raken me. Hij laat landschappen in zowel schoonheid als troosteloosheid zien, met prachtige structuren en kleuren.

Mijn schilderijen komen tot stand door te spelen met verschillende materialen. Ik ben primair bezig met het uitdrukken van emoties, zonder vooropgezet plan. Typerend voor mijn werk zijn de aardse vormen en kleuren die abstract zijn en vaak landschappelijk worden genoemd. Al herken ik me in de woorden van Mark Rothko; ‘I’m not an abstractionist, I’m not interested in the relationship of color or form or anything else. I’m interested only in expressing basic human emotions; tragedy, ecstasy, doom and so on.’

De natuur laat vele vormen en structuren zien die me raken. In het geweld dat de natuur door menselijk toedoen wordt aangedaan, verbergt zich ook schoonheid. Afval op het strand, afgegraven, ontboste gebieden, vergiftigde rivieren. Maar ook andersom, de invloed van de natuur op menselijke creaties. Metaal door roest aangetast, hout met bladderende verfresten, verwoeste huizen en gebroken wegen en dorpen. Deze beelden neem ik mee in mijn gedachten wanneer ik schilder.

Krijt, acrylverf, keramiek, hout…en wat verder in mijn handen komt, ik experimenteer en creëer. Bij het maken van ‘koesterkunst’, ruimtelijk werk dat ik in opdracht maak, ga ik uit van het levensverhaal van de persoon voor wie ik het kunstwerk maak. Wat persoonlijke waarde heeft, van trouwring tot bruidsboeket, van kinderschoentje tot opa’s oude portemonnee, foto’s en teksten; ik plaats of verwerk ze in ruimtelijke objecten. Hiermee maak ik een kunstwerk op maat en wordt het vergankelijke tastbaar.

Wil je me aan het werk zien? Klik op deze link.

Copyright © Sascha van Eijk 2011 - 2024